Wiewiórka

0 (0 ocen)

Polecam...

Składniki:

  • Ciasto:blacha o wymiarach (blacha 28x40 cm)
    50 dag mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    3-4 żółtka
    1 jajko
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    15 dag cukru pudru
    połówki orzechów włoskich
    Masa:
    4 jaka
    cukier do smaku
    1.5 kostki masła
    kawa cappuccino lub cytryna
    2 suche wafle

Wiewiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki posiekać i zarobić ciasto, wyłożyć ciasto do blachy i wciskać połówki orzechów na całej powierzchni ciasta. Upiec w tem. 180 st.C piec 30-35 min.
    Po przestudzeniu ciasto skropić z dwóch stron lekko schłodzoną kawą rozpuszczalną (3/4 szklanki)
  • 2. Masa: Jajka i cukier ubić na parze na sztywno. Masło utrzeć, dodawać stopniowo ubite i schłodzone jajka, suchą kawę cappuccino lub sok z cytryny. Masę podzielić na 2 części.
  • 3. Przełożenie: Wafel- masa-nasączone ciasto-masa-wafel

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy