Wieprzowina z zieloną fasolką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Często przygotowuję potrawy z warzyw, które sama wyhodowałam na działce.

  • 60 min

Składniki:

  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej
    ok. 40 dag karkówki lub łopatki
    kiszony lub konserwowy ogórek
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku
    2 piórka szczypiorku
    łyżka smalcu
    1,5 łyżki sosu sojowego
    łyżeczka cukru
    sól

Wieprzowina z zieloną fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę myjemy i odcinamy końce. Gotujemy 3 minuty. Odcedzamy, hartujemy i kroimy w 4-cm kawałki. Ogórka kroimy w słupki. Czosnek
    obieramy i przeciskamy przez pras kę. Szczypiorek myjemy i kroimy w 3-cm kawałki.
  • 2. Mięso myjemy i kroimy w paski. Oprószamy mąką i solą. Wlewamy łyżkę oleju, dokładnie mieszamy. Smażymy 15 minut na pozostałym rozgrzanym oleju. Dodajemy fasolkę i smalec. Smażymy kolejne 15 minut, cały czas
    mieszając. Następnie dodajemy szczypiorek i czosnek. Smażymy jeszcze minutę.
  • 3. Do dania dodajemy ogórka. Skrapiamy sosem sojowym i posypujemy cukrem. Mieszając, smażymy na dużym ogniu jeszcze 2 minuty. Podajemy
    na gorąco z podsmażonym ryżem lub makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy