Wieprzowina w sosie winnym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W kuchni lubię eksperymentować. Tak przyrządzone mięso okazało się przebojem niejednego spotkania.

Składniki:

  • ● 80 dag schabu
    ● 1-2 cebule
    ● 2 łyżki oleju
    ● 2-3 pomidory
    ● por
    ● czosnek
    ● 1-2 gałązki tymianku
    ● 1 szkl. białego wytrawnego wina
    ● sól, pieprz

Wieprzowina w sosie winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wieprzowina w sosie winnym 1. Tymianek myjemy, osuszamy
    i siekamy. Mięso myjemy
    i osuszamy. Oprószamy
    solą, pieprzem
    i tymiankiem. Podsmażamy
    na rozgrzanym
    oleju. Podlewamy
    wodą i dusimy
    ok. 45 minut.
  • 2. Pora oczyszczamy
    i kroimy w półplasterki,
    a cebulę
    w kostkę. Z pomidorów
    zdejmujemy skórki. Kroimy w kostkę. Czosnek
    przeciskamy przez praskę.
    Razem z pomidorami i porem
    wkładamy do garnka. Wlewamy
    wino, doprawiamy solą
    i pieprzem. Gotujemy, aż warzywa
    zmiękną.
  • 3. Sos przekładamy do mięsa.
    Gotujemy jeszcze kilka minut.

Porady

Mięso najlepiej podawać z kaszą gryczaną

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Komentarze

Podobne przepisy