Wielkanocne jajka nadziewane śledziem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 25 min

Pracuję w restauracji. W domu gotuję rzadko, ale zawsze z pasją.

  • 25 min

Składniki:

  • 4 jajka
    śledź solony
    2-3 łyżki oleju sojowego
    8 plastrów żółtego sera salami
    2-3 łyżki majonezu
    liście sałaty
    kilka gałązek koperku lub rzeżucha
    pieprz

Wielkanocne jajka nadziewane śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zalewamy zimną wodą, gotujemy 8 minut. Studzimy, obieramy. Przekrawamy na pół i lekko ścinamy spody. Żółtka wyjmujemy i ze ściętymi
    spodami białek drobno siekamy lub przecieramy przez sito. Ucieramy z olejem.
  • 2. Śledzia moczymy, oczyszczamy, filetujemy i przecieramy przez sito. Mieszamy z żółtkami. Doprawiamy do smaku pieprzem. Masą wypełniamy połówki białek.
  • 3. Liście sałaty i koperek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Sałatę układamy na półmisku. Plastry sera wykładamy na sałatę. Układamy jajka. Dekorujemy majonezem i koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy