Wiejski garniec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W wolnych chwilach uprawiam działkę. Ten przepis mam od babci.

Składniki:

  • ● 50 dag mięsa wieprzowego, np. łopatki
    ● 30 dag suchej kiełbasy
    ● duża cukinia
    ● 4 duże pomidory
    ● 4-5 marchewek
    ● 4 różnokolorowe papryki
    ● 20 dag wędzonego boczku
    ● 5 parówek
    ● 50 dag ziemniaków
    ● mała biała kapusta
    ● przyprawy: majeranek, pieprz, słodka mielona papryka, przyprawa uniwersalna, czosnek granulowany, maggi
    ● olej
    ● 2 kostki bulionowe
    ● koncentrat pomidorowy

Wiejski garniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, kiełbasę
    i boczek kroimy
    w małą kostkę, parówki
    w plasterki.
    Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego
    w garnku oleju.
  • 2. Warzywa myjemy. Kapustę
    drobno siekamy i dodajemy
    do mięsa. Ziemniaki i marchewki
    obieramy. Cukinię,
    pomidory, papryki i ziemniaki
    kroimy w kostkę, marchewki
    w plasterki.
  • 3. Kostki bulionowe rozpuszczamy
    w 3/4 l wrzątku i wlewamy
    do mięsa. Dusimy ok.
    15 minut. Dodajemy warzywa
    i przyprawę uniwersalną. Dusimy ok. 30 minut.
  • 4. Do potrawy dodajemy 2-3
    łyżki koncentratu pomidorowego.
    Mieszamy. Doprawiamy
    do smaku.

Porady

Danie najlepiej smakuje z pieczywem. Można je udekorować natką pietruszki

Notka redakcyjna

PPWS_10-2011

Komentarze

Podobne przepisy