Wiejska tarta

0 (0 ocen)

Tarte podajemy na ciepło. Doskonale smakuje z ogórkiem kiszonym.

Składniki:

  • Tarta o średnicy 26 cm

    Ciasto:
    - 20 dag mąki,
    - 12 dag masła,
    - 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę),
    - Szczypta soli,
    - 1 jajko,

    Nadzienie:
    - 40 dag kaszanki,
    - Około 6 dużych ziemniaków,
    - 1 duże jajko,
    - 1,5 łyżki śmietany,
    - Sól pieprz do smaku,
    - Koperek zielony do posypania

Wiejska tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto-Mąkę przesiewamy na miskę. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte.
  • Tarta 2. Ziemniaki obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
    Kiszkę delikatnie podgrzewamy, aby można było ja równomiernie rozprowadzić. Koperek drobno siekamy. Jajko miksujemy z śmietaną. Doprawiamy do smaku.
  • Wiejska tarta 3. Na wyłożone ciasto kruche wykładamy kaszankę. Przykrywamy ją pokrojonymi w plastry ziemniakami. Ziemniaki zalewamy spoiwem jajeczno-śmietanowym. Całość posypujemy koperkiem i wkładamy do piekarnika na 40 minut ( 180°C).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy