Udka zaprawiane pomarańczą.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jedna średnia pomarańcza kolosalnie zmienia smak mięsa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg udek (górne części)
    jedna średnia pomarańcza
    3 łyżki ciemnego sosu sojowego
    płaska łyżeczka pieprzu cayenne
    łyżka masła

Udka zaprawiane pomarańczą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka zaprawiane pomarańczą. 1. Z pomarańczy ocieramy skórkę, a następnie wyciskamy cały sok. Dodajemy sos sojowy i czerwony pieprz, dokładnie mieszamy. Taką marynatą nacieramy dokładnie każdy kawałek mięsa i odstawiamy na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, zbieramy szumowiny i podsmażamy mięso.
  • 2. Opieczone mięso podlewamy pozostałą marynatą , przykrywamy i wolno dusimy do miękkości. Jeśli marynata odparuje a mięso nadal jest twarde należy podlać wodą.

Porady

Należy pilnować mięsa, cukier z pomarańczy szybko się karmelizuje i lubi przypalić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy