Truskawkowy śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić, dodać powoli cukier i żółtka. Dodać mąkę i powoli wymieszać. Wlać do tortownicy. Piec ok 30 min w 170 stopniach. Gorące ciasto wyjąć i rzucić z 60 cm na ziemię. Odstawić do piekarnika do ostygnięcia.
2.Rozpuszczamy galaretki w szklance wody. Truskawki smażymy z cukrem ok. 7 min. Następnie miksujemy. Dolewamy galaretkę. Żelatynę zalewamy wodą, rozpuszczamy i wlewamy do musu. Odlewamy 1 szklankę.
3.Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, śmietan fix i pozostawioną wcześniej szklankę musu.
4.Biszkopt przeciąć na pół, nasączyć wodą z cytryną. Na pierwszy placek wylać masę śmietanowo truskawkową i ułożyć na niej połówki truskawek. Na drugi placek wylać mus. Odstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze