Biszkopt:
6 dużych jajek
3 łyżki wody
225 g cukru
225 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa truskawkowa:
1 kostka margaryny ( może być też pół kostki masła i pół kostki margaryny )
8 łyżek cukru pudru
200 g śmietany 30 %
pół kg świeżych truskawek
Truskawkowy przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw robimy biszkopt. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Następnie dodajemy żółtka, ciągle mieszając. Gdy masa jest już jednolita powoli dodajemy mąkę, którą mieszamy już drewnianą łyżką. Dodajemy wodę oraz proszek do pieczenia. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem śniadaniowym i pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut.
2.W tym czasie robimy masę. Truskawki miksujemy w wysokim naczyniu. W osobnej misce ucieramy margarynę z cukrem, delikatnie dodajemy śmietanę, by masa się połączyła w jednolity puch. Do śmietankowej masy dodajemy truskawki, po 1 łyżce, ciągle mieszając.
3.Zimny biszkopt przekroić na pół i przełożyć go masą. Posypać cukrem pudrem.
Porady
Zamiast cukru pudru może byc też lukier lub polewa.
Komentarze