Truskawkowy przysmak z budyniową pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis otrzymałam od mojej babci. Z tym ciastem wiążą się moje wspomnienia z dzieciństwa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1. Kruche ciasto:
    - 2,5 szklanki mąki tortowej
    - 1 palma
    - 2 łyżeczki proszku
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 5 żółtek

    2.Budyniowa pianka:
    -5 białek
    -1 szklanka cukru
    -1 opakowanie cukru waniliowego
    -2 opakowania budyniu waniliowego i śmietankowego
    -0,5 szklanki oleju słonecznikowego
    - szczypta proszku do pieczenia

    Dodatkowe:
    - 0.5 kilograma truskawek
    - cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowy przysmak z budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1
    Na początku należy wymieszać wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wyrobić. Następnie urobione już ciasto dzielimy na 60% i 40% (6:4).
    Krok 2
    Teraz jedną część ciasta (60%) podpiekamy w temperaturze 180 °C przez 25-30 minut.Na najwyższych obrotach ubijamy białka wraz z cukrem, cukrem waniliowym, powoli wsypywać budyń i proszek do pieczenia, cały czas miksując, powoli dodawać olej słonecznikowy. Tak przygotowaną budyniową piankę wyłożyć na podpieczony spód.
    Krok 3
    Na białko układać truskawki. Na wierzch wysypać resztę ciasta i włożyć do piekarnika na 45 minut i piec w temperaturze 180 °C. Po ostygnięciu ciasta można udekorować cukrem pudrem.

Porady

truskawki wierzchołkiem wbijamy w pianką owoce mogą być mrożone( nie trzeba ich rozmrażać)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować