Truskawkowiec

0 (0 ocen)

Szybkie ciasto z truskawkami.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    5 jaj
    5 łyżek cukru kryształ
    5 łyżek mąki pszennej

    Masa truskawkowa:
    900g truskawek
    ½ szklanki zimnej wody
    2 galaretki truskawkowe
    3 łyżki cukru kryształ

Truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25 min
  • masa 2. Sporządzić masę truskawkową: truskawki oczyścić, zalać wodą, dodać cukier i zagotować, zblendować. Odstawić z palnika i wsypać galaretki (proszek).
  • masa 3. Przestudzoną masę wlać na upieczony letni biszkopt.

Porady

Na wierzch ciasta można wylać ugotowaną galaretkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy