Truskawkowe z sosem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Od kilku lat uprawiam na działce truskawki, które wykorzystuję do różnych łakoci.

  • 20 min

Składniki:

  • ● 50 dag truskawek
    ● 20 dag cukru
    ● 4 żółtka
    ● 400 ml śmietanki 30-proc.
    ● 2 pomarańcze
    ● płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Truskawkowe z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę ubijamy na
    sztywno i wkładamy do lodówki.
    Truskawki myjemy,
    osuszamy i usuwamy szypułki.
    Owoce posypujemy 1/2
    cukru. Miksujemy.
  • 2. Żółtka ucieramy na parze
    z 7,5 dag cukru. Zdejmujemy
    z ognia i nie przerywając ucierania,
    studzimy. Dodajemy
    40 dag musu z truskawek
    i bitą śmietanę. Mieszamy.
  • 3. Duży plastikowy pojemnik
    wykładamy folią spożywczą.
    Wykładamy 1/3 masy i wkładamy
    na ok. 30 minut do zamrażalnika.
    Wyjmujemy, wykładamy
    resztę musu i masy.
    Mrozimy 4 godziny.
  • 4. Sos: pomarańcze sparzamy
    i obieramy, sok wyciskamy.
    Połowę skórki kroimy w paski,
    a resztę ścieramy na tarce
    o małych oczkach. Sok gotujemy
    3 minuty ze skórką, mąką
    i resztą cukru. Studzimy.
  • 5. Lody wyjmujemy, odwracając
    formę do góry dnem. Podajemy
    z sosem.

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy