Truskawkowe z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietankę ubijamy na
sztywno i wkładamy do lodówki.
Truskawki myjemy,
osuszamy i usuwamy szypułki.
Owoce posypujemy 1/2
cukru. Miksujemy.
2.Żółtka ucieramy na parze
z 7,5 dag cukru. Zdejmujemy
z ognia i nie przerywając ucierania,
studzimy. Dodajemy
40 dag musu z truskawek
i bitą śmietanę. Mieszamy.
3.Duży plastikowy pojemnik
wykładamy folią spożywczą.
Wykładamy 1/3 masy i wkładamy
na ok. 30 minut do zamrażalnika.
Wyjmujemy, wykładamy
resztę musu i masy.
Mrozimy 4 godziny.
4.Sos: pomarańcze sparzamy
i obieramy, sok wyciskamy.
Połowę skórki kroimy w paski,
a resztę ścieramy na tarce
o małych oczkach. Sok gotujemy
3 minuty ze skórką, mąką
i resztą cukru. Studzimy.
5.Lody wyjmujemy, odwracając
formę do góry dnem. Podajemy
z sosem.
Komentarze