Ciasto z masą truskawkową i śmietanową

0 (0 ocen)

Pyszne, delikatne ciacho......

Składniki:

  • -biszkopt 1 blat
    -konfitura truskawkowa z czekoladą 1/2 słoika
    WARSTWA TRUSKAWKOWA
    -truskawki mrożone 45 dkg
    -cukier 4 łyżki
    -żelatyna 4 łyżeczki
    WARSTWA ŚMIETANOWA
    -śmietana 200 mililitrów
    -żelatyna 1 łyżeczka
    -czekolada gorzka 5 kostek

Ciasto z masą truskawkową i śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt upiec wg. własnego przepisu, ew. użyć gotowego.
    Żelatynę zalać niewielką ilością wody, odstawić na 5 minut.
    Truskawki rozmrozić, wymieszać z cukrem, zmiksować. Namoczoną żelatynę wstawić, na chwileczkę do mikrofali, dodać do masy truskawkowej , dokładnie wymieszać.
    Biszkopt przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. posmarować konfiturą, na nią wylać masę truskawkową. Odstawić do lodówki na 40 minut.
    Żelatynę do śmietany zalać 2-3 łyżkami wody. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej, na drobnych oczkach.
    Ubić śmietanę na sztywno, dodać czekoladę i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać .
    Masę śmietanową, włożyć na masę truskawkową, odstawić do lodówki .
    Przed podaniem posypać resztą czekolady.
    SMACZNEGO!!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy