Idealne połączenie białej czekolady i świeżych truskawek.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 opakowanie ciasteczek Oreo
50 g margaryny
1,5 tabliczki białej czekolady
200 ml śmietanki kremówki
0,5 kg truskawek
2 łyżeczki żelatyny
cukier brązowy do smaku
listki melisy do dekoracji
Trukawkowe niespodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę stopić. Ciasteczka rozkruszyć blenderem. Polać roztopioną margaryną. Wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Uzyskaną masę nakładać porcjami do papilotek i wyrównać łyżką, lekko dociskając, tak by powstał spód babeczek. Do każdej papilotki włożyć średniej wielkości truskawkę. Wstawić do lodówki.
2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić. Dodać lekko przestygniętą czekoladę. Wymieszać i wyłożyć na przygotowane wcześniej spody, tak by zakryć truskawki.
3.Pozostałe truskawki wrzucić do garnka, dodać do smaku cukier brązowy i lekko poddusić. Gdy truskawki zaczną się rozpadać, zblendować je na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej w niewielkiej ilości wody. Rozpuszczoną żelatynę dodać do zmiksowanych truskawek i przestudzić. Następnie wyłożyć na każdą z babeczek. Udekorować listkami melisy.
Porady
Najlepiej smakują schłodzone. Babeczki można dodatkowo udekorować bitą śmietaną.
Komentarze