Totr czekoladowo-ochechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt ciemny:
ubij pianę z cukrem,dodaj żółtka.Następnie delikatnie połącz z przesianą mąką i kakao.Piecz w tortownicy w 180st.
Biszkopt orzechowy robimy podobnie z podanych składników.
Masa czekoladowa:
W rondelku rozpuszczamy powoli połamaną czekoladę,śmietane i masło.
Zagotowujemy ciągle mieszając.Studzimy,wkładamy do lodówki żeby zgęstniała.
Masa orzechowa:
Budynie gotujemy z mlekiem.Studzimy.Masło ucieramy do białości z cukrem pudrem.Powoli dokładamy wystudzony budyń.Osobno ubijamy śmietankę z cukrem i fixem.Łączymy delikatnie z masą budyniową.Dosypujemy orzechy i delikatnie mieszamy.
Ciemny biszkopt przekrawamy na 2 placki. Na spód tortownicy dajemy ciemny biszkopt,wykładamy masę czekoladową,zostawiając trochę do dekoracji.Na to biszkopt orzechowy i masa orzechowa.Zostawiamy część do dekoracji.Przykrywamy ciemnym biszkoptem.
Wierzch i boki smarujemy masą orzechową,boki obsypujemy orzechami.
Na wierzchu robimy dekoracyjną pajęczynkę z roztopionej czekolady.
Komentarze