Totr czekoladowo-ochechowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Doskonały na urodziny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciemny biszkopt:
    6 jaj
    120g cukru
    100g mąki
    2łyżki kakao
    Na biszkopt orzechowy:
    3 jaja
    60g cukru
    50g mąki
    2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
    Na masę czekoladową:
    125g gorzkiej czekolady
    125g mlecznej czekolady
    0,25ml śmietany30%lub36%
    0,5 kostki masła
    Na masę orzechową:
    2 budynie śmietankowe
    3 szklanki mleka
    kostka masła+4łyżki cukru pudru
    0,5l śmietany 30%lub36%
    2 łyżki cukru pudru
    fix do śmietany
    3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
    Do dekoracji:
    biała i ciemna czekolada
    orzechy mielone
    ażurki czekoladowe

Totr czekoladowo-ochechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny:
    ubij pianę z cukrem,dodaj żółtka.Następnie delikatnie połącz z przesianą mąką i kakao.Piecz w tortownicy w 180st.
    Biszkopt orzechowy robimy podobnie z podanych składników.
    Masa czekoladowa:
    W rondelku rozpuszczamy powoli połamaną czekoladę,śmietane i masło.
    Zagotowujemy ciągle mieszając.Studzimy,wkładamy do lodówki żeby zgęstniała.
    Masa orzechowa:
    Budynie gotujemy z mlekiem.Studzimy.Masło ucieramy do białości z cukrem pudrem.Powoli dokładamy wystudzony budyń.Osobno ubijamy śmietankę z cukrem i fixem.Łączymy delikatnie z masą budyniową.Dosypujemy orzechy i delikatnie mieszamy.
    Ciemny biszkopt przekrawamy na 2 placki. Na spód tortownicy dajemy ciemny biszkopt,wykładamy masę czekoladową,zostawiając trochę do dekoracji.Na to biszkopt orzechowy i masa orzechowa.Zostawiamy część do dekoracji.Przykrywamy ciemnym biszkoptem.
    Wierzch i boki smarujemy masą orzechową,boki obsypujemy orzechami.
    Na wierzchu robimy dekoracyjną pajęczynkę z roztopionej czekolady.

Porady

Biszkopty można naponczować .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy