1.Obrane, umyte i osuszone ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Drobno pokrojoną cebulę udusić na rozgrzanej oliwie, doprawić solą i pieprzem . W płaskim garnku układać warstwy ziemniaków, cebuli, drobno pokrojonych igieł rozmarynu lub listków szałwi, wlać odrobinę wody i udusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Całe surowe jajka roztrzepać solą i pieprzem, wlać do ziemniaków i podsmażyć . Kiedy potrawa od spodu się przyrumieni, a jajka zetną wyłożyć na półmisek.
Można ja przełożyć na patelnię z tłuszczem i podsmażyć od spodu, ale nie jest to konieczne.
Podawać z duszonymi grzybami lub z dodatkiem sosu pomidorowego.
Porady
Można ją urozmaicić, dodając do środka skwarki z wędzonki i warzywa, np. plasterki marchewki lub zielony groszek.
Komentarze