Tortilla

0 (0 ocen)

  • 25 min

Polecam ;-)

  • 25 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 cebule
    6 jajek
    2 łyżki oliwy
    2 gałązki rozmarynu lub kilka szałwi
    sól, pieprz

Tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane, umyte i osuszone ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Drobno pokrojoną cebulę udusić na rozgrzanej oliwie, doprawić solą i pieprzem . W płaskim garnku układać warstwy ziemniaków, cebuli, drobno pokrojonych igieł rozmarynu lub listków szałwi, wlać odrobinę wody i udusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Całe surowe jajka roztrzepać solą i pieprzem, wlać do ziemniaków i podsmażyć . Kiedy potrawa od spodu się przyrumieni, a jajka zetną wyłożyć na półmisek.
    Można ja przełożyć na patelnię z tłuszczem i podsmażyć od spodu, ale nie jest to konieczne.
    Podawać z duszonymi grzybami lub z dodatkiem sosu pomidorowego.

Porady

Można ją urozmaicić, dodając do środka skwarki z wędzonki i warzywa, np. plasterki marchewki lub zielony groszek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy