Tort z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Elwira Jankowska

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - sól: 1 szczypta
    - mąka pszenna: 0.5 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sok z cytrny: 2 łyżki

    - kremówka: 0.5 litra
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - Śmietan-fix: 2 sztuki

    - czerwone porzeczki: 0.5 kilograma
    - cukier: 20 dekagramów
    - Żelatyna: 1 łyżka

    - wiórki kokosowe (opakowanie): 1 sztuka
    - listki mięty: 4 sztuki
    - gałazki porzeczek: 4 sztuki

Tort z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i sok z cytryny. Mieszając, dosypujemy mąki z proszkiem i sól. Pieczemy ok. 45 minut w wyłożonej pergaminem tortownicy (śr. 24 cm) w 180 °C. Studzimy. Przekrawamy na 3 placki.
  • 2. Kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan-fiksami. Masa: porzeczki gotujemy z cukrem 10 minut. Mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku. Schładzamy.
  • 3. Placki przekładamy stężałą masą i 3/4 kremu. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki tortu. Posypujemy wiórkami, dekorujemy porzeczkami i miętą.

Komentarze

Podobne przepisy