Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka
ubijamy, a następnie
stopniowo wsypujemy
1/2 cukru,
dodajemy po żółtku
i resztę cukru.
Mąki mieszamy
z proszkiem i przesiewamy do masy jajecznej.
Mieszamy drewnianą łyżką, aż
powstanie gładkie ciasto. Wlewamy
do natłuszczonej i posypanej
bułką formy (30x40 cm).
Pieczemy 30 minut w 180 °C.
Studzimy. Odkrawamy ok.
4-cm pasek. Resztę biszkoptu
przekrawamy na 3 placki.
2.Przygotowujemy masę: budynie
rozpuszczamy w niewielkiej
ilości mleka, pozostałe
mleko zagotowujemy. Wlewamy
budynie i mieszając, chwilę
gotujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy
z żółtkami, stopniowo dodając
budyń.
3.Placki cienko smarujemy
dżemem, a następnie przekładamy
masą budyniową (ok. 1/3
odkładamy). Z odkrojonego
biszkopta wykrawamy kwadrat
o boku 4 cm. Układamy na
torcie w formie prezentu.
Wierzch i boki smarujemy resztą
masy. Dekorujemy ubitą
śmietaną i ozdobami z lukru.
Komentarze