Tort kawowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dla kawoszy i łasuchów :)

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżki kakao

    Masa kawowa:
    -200g miękkiego masła
    -3 żółtka
    -200g cukru pudru
    -2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
    -3 łyżki ciepłej wody

    Masa śmietanowa:
    -330ml kremówki
    -2 śmietan-fixy

    Ponadto:
    -1 dżem morelowy
    -1 kieliszek wódki

Tort kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort kawowy 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas miksując.Dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie wymieszać. Piec ok.50 min w temp. 170 lub do suchego patyczka. Ostudzony biszkopt przekroić na 4 placki.
  • 2. Dżem morelowy dobrze wymieszać z wódką.Wstawić do lodówki.
  • 3. Masa kawowa:
    Kawę rozpuścić w ciepłej wodzie.Żółtka utrzeć na jasną masę z cukrem pudrem.Masło utrzeć na puszysto i cały czas miksując dodawać po łyżce masy jajecznej, a następnie po łyżce kawy.Krem wyjdzie rzadki. Wstawić na chwilę do lodówki, żeby lekko stężał.
  • 4. Masa śmietanowa:
    Kremówkę ubić na sztywno ze śmietan-fixami. Nie dodawać cukru.
  • 5. Ciasto przekładać następująco:
    Pierwszy i trzeci placek posmarować masą morelową, drugi i czwarty masą kawową.Na wierzch bita śmietana. Można posypać startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy