Torciki ryżowo-pieczarkowe na pomidorze

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo elegancka i smaczna przekąska na różne okazje. Inne na www.tocokocham.com

  • 15 min

Składniki:

  • - 50 dkg pieczarek
    - 2 cebule
    - 1 szklanka ryżu
    - pęczek zielonej pietruszki
    - 3 duże pomidory
    - sól, pieprz
    - 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    - 2 łyżki oliwy

Torciki ryżowo-pieczarkowe na pomidorze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torciki ryżowo-pieczarkowe na pomidorze 1. - Ryż ugotowac w osolonej wodzie,
    - Cebule obrać pokroić w paski, pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki.
    - Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i poddusić ok 5 minut.
    - Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zmielić przez maszynkę.
    - Połączyć ryż z mielonymi pieczarkami i posiekaną natką pietruszki.
    - Pomidory pokroić na plastry, na każdy ułożyć sałatkę, najlepiej w okrągłej foremce.
    - Udekorować zieloną pietruszką i kawałkami pomidorów.

Porady

Masę ryżowo-pieczarkową można również nakładać na pomidory łyżką do lodów jako kulkę. Torciki podawać na zimno jako przekąskę lub na ciepło jako dodatek do mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy