Torcik z migdałami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Torcik z truskawkami i prażonymi migdałami przepis na słodki relaks

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150g biszkoptów lub ciasteczek maślanych
    100 g margaryny

    Krem:
    450 g serka śmietankowego
    400 ml śmietanki kremówki 30%
    2 łyżki cukru pudru do kremu

    200 g świeżych truskawek
    30g płatków migdałowych
    4 łyżki żelatyny spożywczej

Torcik z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę stopić. Biszkopty pokruszyć i połączyć z tłuszczem. Tortownicę o średnicy 24 cm wykleić ciastem i odstawić do lodówki na 30 minut.
  • 2. Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Owoce pokroić w plasterki. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
  • 3. Krem: Żelatynę rozpuścić w 120 ml gorącej wody , ostudzić. Ostudzoną żelatynę połączyć z serkiem śmietankowym. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszysty krem i delikatnie wymieszać z serkiem
  • Torcik z truskawkami i prażonymi migdałami 4. Na ciasto położyć krem i truskawki pokrojone w plasterki. Wierz torcika posypać prażonymi migdałami. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Notka redakcyjna

PPWS_07-2012

Komentarze

Podobne przepisy