Torcik truskawkowy z czekoladą

0 (0 ocen)

Truskawki i czekolada, jak dla mnie połączenie idealne :) Serniczek polecam, szczególnie w upalne dni.

Składniki:

  • 600g truskawek
    250g śmietanki 30 %
    600g serków waniliowych homogenizowanych
    5 łyżek cukru pudru
    150g czekolady mlecznej
    2 op.galaretki truskawkowej
    op.żelatyny-fix deserowej (60g)
    biszkopty okrągłe
    posypka czekoladowa

Torcik truskawkowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj 3 łyżki cukru pudru i serek, zmiksuj. Masę serowo-śmietanową podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj roztopioną, letnią czekoladę, wymieszaj. Umyte i odszypułkowane truskawki (400g) zmiksuj na gładką masę i razem z 2 łyżkami cukru pudru połącz z drugą częścią masy.
  • 2. Żelatynę-fix przygotuj wg.przepisu na opakowaniu. Połowę dodaj do masy czekoladowej, a drugą zmiksuj z masą truskawkową.
  • masy wlewaj do tortownicy 3. Tortownicę o śr.22 cm wyłóż biszkoptami i wylewaj na przemian masy. Przemieszaj patyczkiem i wstaw do lodówki.
  • udekoruj truskawkami 4. Kiedy sernik lekko stężeje poukładaj pozostałe, przekrojone na pół truskawki. Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody i tężejącymi zalej truskawki. Sernik wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Boki i wierzch można udekorować posypką czekoladową. Smacznego!

Porady

torcik można przygotować też z truskawek mrożonych, lekko je rozmrażając przed miksowaniem

Komentarze

Podobne przepisy