Torcik truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Gdy sezon na truskawki

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki ciepłej wody
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatki:
    śmietana 30%
    1/2 kg truskawek
    dżem truskawkowy
    kieliszek wódki

Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik truskawkowy 1. Ciasto:
    3 białka ubić na sztywną pianę, dodawać kolejno mieszając :cukier, żółtka, ciepłą wodę (nie musi być przegotowana), mąkę, proszek do pieczenia. Wlać do tortownicy, piec w 200st C około 30minut
  • 2. Truskawki umyć, pokroić w plastry.
  • 3. Ostudzone ciasto przekroić na 3 części. Warstwowo: ciasto smarować pędzelkiem wódką, dżemem truskawkowym, śmietaną, układać plastry truskawek, krążek ciasta i tak na zmianę.
    Udekorować z wierzchu śmietaną i truskawkami.
    Smacznego.

Porady

Można zmiksować kilka truskawek na mus i dodać do śmietany, wtedy torcik będzie różowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy