Torcik truskawkowo-malinowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na biszkopt, który jest bazą tortu, dostałam od mamy. Piekę go dla rodziców i sióstr.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 6 jajek
    ● 1 i 1/4 szkl. cukru
    ● 2 op. cukru waniliowego
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    ● 3/4 szkl. mąki tortowej
    Do przełożenia biszkoptu:
    ● galaretka malinowa
    ● galaretka truskawkowa
    ● 2 śmietany 30-proc.
    ● 2 śmietan-fiksy
    ● 25 dag truskawek
    ● 25 dag malin
    ● wiórki czekoladowe

Torcik truskawkowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka i cukry ubijamy na puszystą
    masę. Mieszając, stopniowo
    wsypujemy mąki i proszek. Ciasto pieczemy najpierw
    10 minut w 160 °C, a potem ok.
    40 minut w 180 °C. Studzimy
    i przekrawamy na 3 części
  • 2. Owoce myjemy. Galaretki
    rozpuszczamy oddzielnie
    w mniejszej ilości wody niż podano
    na opakowaniu. Śmietany
    ubijamy ze śmietan-fiksami
  • 3. Układamy: biszkopt, maliny,
    tężejąca galaretka malinowa,
    biszkopt, galaretka truskawkowa,
    biszkopt, bita śmietana, truskawki.
    Posypujemy wiórkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy