Torcik Pychota

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis wymyśliłam sama dla mojej córeczki na roczek.Jest łatwy w robieniu i bardzo pyszny dzieciaki go uwielbiają.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt-
    1szkl mąki
    1szkl cukru
    6 jajek
    łyżeczka proszku do pieczenia
    ocet
    sól

    Składniki na masę

    1 galaretka dowolny smak
    0,5 litra śmietany 30 procentowej
    3 śmietan fixy
    4 łyżki cukru pudru
    brzoskwinie
    2 szkl wody przegptpwanej

Torcik pychota - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik Pychota 1. Biszkopt

    Białka oddzielam od żółtek następnie dodaję do białek szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę ale w czasie ubijania dodaję cukier. Następnie do piany dodaję żółtka wcześniej do żółtek dolewam łyżeczkę octu by ciasto nie opadło.
    Mieszam delikatnie żółtka z pianą a potem dodaję przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę.Mieszam i wylewam na wyłożoną papierem tortownicę. Piekę 25minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
    Gdy biszkopt ostygnie wyjmuję go z piekarnika i kroję na pół.

    Masa

    Galaretkę rozpuszczam w 2 szklankach przegotowanej wody. Odstawiam w chłodne miejsce. Następnie ubijam śmietany i w trakcie miksowania dodaję śmietan fixy z cukrem pudrem.I miksuję.
    Tężejacą galaretkę wlewam do ubitej śmietany i mieszam chwilkę.
    Potem wylewam śmietanę na spód biszkoptu układam pokrojone w kostkę brzoskwinie i dociskam delikatnie drugą częścią biszkoptu. Następnie wylewam resztę śmietany na wierzch ciasta i smaruję nia także torcik dookoła.

    Potem układam różne ozdoby do tortu u mnie były to kwiatuszki i czekoladowe róże.

    Pozostawiam tort w lodówce.

    Smacznego

Porady

Spód biszkoptu można nasączyć alkoholem dla lepszego smaku ciasta. Ciasto jest proste w zrobieniu i bardzo smaczne.

Komentarze

Podobne przepisy