Torcik pychota - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka oddzielam od żółtek następnie dodaję do białek szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę ale w czasie ubijania dodaję cukier. Następnie do piany dodaję żółtka wcześniej do żółtek dolewam łyżeczkę octu by ciasto nie opadło.
Mieszam delikatnie żółtka z pianą a potem dodaję przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę.Mieszam i wylewam na wyłożoną papierem tortownicę. Piekę 25minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Gdy biszkopt ostygnie wyjmuję go z piekarnika i kroję na pół.
Masa
Galaretkę rozpuszczam w 2 szklankach przegotowanej wody. Odstawiam w chłodne miejsce. Następnie ubijam śmietany i w trakcie miksowania dodaję śmietan fixy z cukrem pudrem.I miksuję.
Tężejacą galaretkę wlewam do ubitej śmietany i mieszam chwilkę.
Potem wylewam śmietanę na spód biszkoptu układam pokrojone w kostkę brzoskwinie i dociskam delikatnie drugą częścią biszkoptu. Następnie wylewam resztę śmietany na wierzch ciasta i smaruję nia także torcik dookoła.
Potem układam różne ozdoby do tortu u mnie były to kwiatuszki i czekoladowe róże.
Pozostawiam tort w lodówce.
Smacznego
Porady
Spód biszkoptu można nasączyć alkoholem dla lepszego smaku ciasta.
Ciasto jest proste w zrobieniu i bardzo smaczne.
Komentarze