Torcik mandarynkowy

0 (0 ocen)

Prosty i smaczny torcik mandarynkowy.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa z serków:
    500 g serka waniliowego homogenizowanego
    1 galaretka pomarańczowa
    1 łyżka żelatyny
    4 mandarynki
    Mus mandarynkowy:
    4 mandarynki
    1 jabłko
    0,5 szkl soku pomarańczowego
    1 galaretka pomarańczowa
    1 łyżka żelatyny

Torcik mandarynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywno. Dodaję partiami cukier następnie żółtka. Do masy przesiewam mąkę z proszkiem. Całość delikatnie mieszam szpatułką. Ciasto wylewam do tortownicy o średnicy 24 cm. Piekę w temp. 180 stopni około 15 min do suchego patyczka.
  • 2. Mandarynki i jabłka obieram ze skórki kroję na mniejsze cząstki. Do owoców wlewam sok pomarańczowy i miksuję.
    Mus doprowadzam do wrzenia. Po zagotowaniu zdejmuję z ognia dodaję galaretkę z żelatyną. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do stężenia. Po ostygnięciu wylewam na biszkopt.
  • 3. Galaretkę rozpuszczam z żelatyną w 250 ml wody. Zostawiam do ostygnięcia.
    Serki przekładam do miski mieszam z tężejącą galaretką.
    Połowę masy wylewam na mus na to układam mandarynki i zalewam pozostałą masą.
    Odkładam w chłodne miejsce do stężenia. Na wierzchu torciku kruszę biszkopty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy