Torcik kawowy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Torcik jest lekki i lekko kwaskowaty- dzięki masie śmietanowo -maślanej

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    3/4 szklanki mleka

    3/4 szklanki cukru

    1/2 kostki masła/palmy

    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    2 szklanki mąki

    2 łyżki kawy rozpuszczalnej

    2 jajka

    Masa:

    kostka masła

    szklanka gęstej śmietany 18%

    3/4 szklanki cukru pudru

    Dodatkowo

    kilka truskawek

    galaretka truskawkowa

    1 łyzka kawy( ( można więcej)

Torcik kawowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Mleko zagotowuję z cukrem i kawą rozpuszczalną, dodaję masło i gotuję wszystko razem do rozpuszczenia masła.

    Całość studzę

    Mąkę mieszam z proszkiem i przesiewam do wystudzonej masy.

    Dodaję 2 jajka i dokładnie łączę masę.

    Przelewam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

    Ciasto piecze się 40-45 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 st.


    Ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty i ponczuję kawą rozpuszczoną w 1/3 szklance ciepłej wody.

    Można dodać do wody więcej kawy- ja jednak ze wzglęgu na córke ograniczam jej ilość.

    Masa:

    Masło ubijam na puch razem z cukrem pudrem i stopniowo dodaję

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy