Torcik Hello Kitty

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem babcią 4-letniej Oliwii. Na każde urodziny piekę jej torty z postaciami z kreskówek.

Składniki:

  • Biszkopt: 9 jajek
    ● 9 łyżek cukru
    ● 9 łyżek mąki pszennej
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 3 op. cukru wanil.
    ● 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    Poncz: sok z cytryny
    ● aromat rumowy
    ● 2 łyżki cukru
    Masa: sok z 1 cytryny
    ● 25 dag masła roślinnego
    ● 30 dag cukru pudru
    ● 2 łyżki kakao
    ● 3 łyżki syropu malinowego
    ● puszka brzoskwiń
    Do dekoracji:
    ● stokrotki i perełki

Torcik hello kitty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka
    ubijamy. Miksując,
    dodajemy cukry, następnie
    po żółtku
    i mąki wymieszane
    z proszkiem. Dzielimy
    na 3 części.
    W natłuszczonych
    tortownicach (śr. 23
    cm) pieczemy 3 biszkopty ok. 20 minut w temp.
    180 °C. Studzimy. Boki delikatnie
    odkrawamy, rozkruszamy
    i odkładamy.
  • 2. Masa: masło miksujemy
    z cukrem pudrem i sokiem
    z cytryny. Dzielimy na 3 części.
    Do jednej dodajemy kakao,
    do drugiej pokrojone
    w małą kostkę brzoskwinie,
    a do trzeciej syrop malinowy.
  • 3. Składniki ponczu mieszamy
    z litrem przegotowanej wody
    i nasączamy biszkopty. Na 1.
    biszkopcie wykładamy masę
    brzoskwiniową. Przykrywamy
    2. biszkoptem i smarujemy
    masą malinową (1/3 odkładamy).
    Przykrywamy 3. biszkoptem.
    Wierzch i boki smarujemy
    masą kakaową. Boki posypujemy
    kruszonką z biszkoptów.
    Z reszty masy malinowej
    szprycą wyciskamy kontury
    Hello Kitty (sukienkę robimy
    z syropu). Dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy