Tartaletki z kremem jagodowym

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Łatwe w przygotowaniu, mocno jagodowe, idealne na dwa kęsy.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 30 dag mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dag cukru pudru
    2 żółtka
    15 dag zimnego masła
    1 łyżka kwaśnej śmietany

    150 g serka mascarpone
    200 g śmietanki kremówki (mały kubek)
    2 łyżki cukru pudru
    1 szklanka jagód

Tartaletki z kremem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • owoc_ma_moc 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formy do tartaletek, nakłuwamy widelcem spody i pieczemy 15-20 min. (do złotego koloru) w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.
  • owoc_ma_moc 2. Pół szklanki jagód miksujemy w blenderze. Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem. Dalej ubijając, dodajemy serek i mus jagodowy.

    Musu jagodowego dodajemy taką ilość, aby uzyskać odpowiadający nam kolor kremu na babeczkach. Krem wyciskamy za pomocą szprycy na podpieczone spody i ozdabiamy pozostałymi jagodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy