spód:
350 g ciastek oreo
90 g masła
krem:
120 g musu z jeżyn i jagód (tj. 130 g jeżyn i 150 g jagód)
120 g białej czekolady
200 ml śmietany 30%
200 g serka mascarpone
dodatkowo:
jagody lub inne owoce do ozdoby
Oreo tartaletki z kremem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.tartaletki:
Ciastka oreo miksujemy w rozdrabniaczu na "piasek", dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Mokrymi ciastkami wykładamy foremki na tartaletki i dociskamy do boków i dna foremek dłonią. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 60 minut.
krem:
Jagody i jeżyny przekładamy do rondla i podgrzewamy, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Owoce miksujemy blenderem na mus, a potem przecieramy przez sito, aby pozbyć się większych grudek. Lekko studzimy.
Śmietanę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej białą czekoladę, studzimy. Masę czekoladową łączymy z musem owocowym i odstawiamy na noc do lodówki.
Rano masę owocowo-czekoladową łączymy z serkiem mascarpone. Powstałym kremem napełniamy ciasteczkowe tartaletki. Wierzch ozdabiamy owocami.
Komentarze