Oreo tartaletki z kremem jagodowym

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Oreo tartaletki z kremem jagodowym

  • 12 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • spód:
    350 g ciastek oreo
    90 g masła
    krem:
    120 g musu z jeżyn i jagód (tj. 130 g jeżyn i 150 g jagód)
    120 g białej czekolady
    200 ml śmietany 30%
    200 g serka mascarpone
    dodatkowo:
    jagody lub inne owoce do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Oreo tartaletki z kremem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. tartaletki:
    Ciastka oreo miksujemy w rozdrabniaczu na "piasek", dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Mokrymi ciastkami wykładamy foremki na tartaletki i dociskamy do boków i dna foremek dłonią. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 60 minut.
    krem:
    Jagody i jeżyny przekładamy do rondla i podgrzewamy, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Owoce miksujemy blenderem na mus, a potem przecieramy przez sito, aby pozbyć się większych grudek. Lekko studzimy.
    Śmietanę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej białą czekoladę, studzimy. Masę czekoladową łączymy z musem owocowym i odstawiamy na noc do lodówki.
    Rano masę owocowo-czekoladową łączymy z serkiem mascarpone. Powstałym kremem napełniamy ciasteczkowe tartaletki. Wierzch ozdabiamy owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jeżyny Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować