300 g mąki
150 g masła
100 g cukru
3 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
Składniki na owocowe nadzienie:
szklanka porzeczkoagrestu
pół szklanki malin
pół szklanki borówki amerykańskiej
4 łyżki musu jabłkowego
garść orzechów włoskich i laskowych
garść migdałów
Tarta z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kształt kulki, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 45 minut. Wyłożyć do formy o średnicy 28 cm tak, by brzegi były wyższe o jakiś centymetr, nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia. Ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia.
2.Wystudzoną tartę posmarować musem jabłkowym, ułożyć na nim owoce. Całość posypać orzechami i migdałami. Piec w temperaturze 180 stopni, aż wierch ciasta się zarumieni. Wystudzić. Smacznego :)
Komentarze