Tarta z owocami lata

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Pyszna,kwaśna. Maślany, kruchy spód + kwaśne owoce... Kulinarna poezja :)

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki na kruchy spód:

    300 g mąki
    150 g masła
    100 g cukru
    3 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
    1 jajko


    Składniki na owocowe nadzienie:

    szklanka porzeczkoagrestu
    pół szklanki malin
    pół szklanki borówki amerykańskiej
    4 łyżki musu jabłkowego
    garść orzechów włoskich i laskowych
    garść migdałów

Tarta z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kształt kulki, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 45 minut. Wyłożyć do formy o średnicy 28 cm tak, by brzegi były wyższe o jakiś centymetr, nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia. Ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Wystudzoną tartę posmarować musem jabłkowym, ułożyć na nim owoce. Całość posypać orzechami i migdałami. Piec w temperaturze 180 stopni, aż wierch ciasta się zarumieni. Wystudzić. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy