Tarta z kremem mascarpone i owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do misy miksera i ugniatamy ciasto, wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia z odrobiną podsypanej mąki. Blaszkę od tarty smarujemy masłem i oprószamy mąką, nadmiar wystukujemy odwracając ją do góry nogami. Delikatnie podnoszę papier i odwracam do góry nogami odrywając papier od ciasta. Przekładamy do formy. Jeżeli ciasto nam wyjdzie zbyt kruche, żeby wałkować kruszymy je do formy i dociskamy dłońmi, brzeg tak samo. Nakłuwamy ciasto widelcem. Dodatkowo, żeby ciasto nam nie urosło i nie zmieniło pozycji w formie, kładziemy na nie papier do pieczenia i posypujemy grochem/fasolą czy specjalnymi koralikami do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 min z obciążeniem, potem ok. 15min bez obciążenia. Pieczemy do ładnego zarumienienia i suchego patyczka. Wyjmujemy tartę i studzimy. Na przestudzony spód kładziemy krem i ozdabiamy owocami i mini bezikami. Część pokruszyłam. Możemy podawać z odrobiną domowego dżemu truskawkowego lub frużeliny.
Krem:
Śmietankę ubijamy z cukrem i mascarpone na sztywno.
Komentarze