Tarta z kremem mascarpone i owocami lata

5 (146 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tarta z kremem mascarpone i owocami lata

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 żółtka,
    - 2,5 szklanki mąki tortowej,
    - szczypta soli,
    - 1 szklanka cukru pudru,
    - ok. 180 g masła schłodzonego.

    Krem:
    - 330 ml śmietany 30% (schłodzona),
    - 250 g mascarpone (schłodzone),
    - 1-3 łyżki cukru (do smaku).

    Dodatkowo:
    - owoce lata.
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z kremem mascarpone i owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do misy miksera i ugniatamy ciasto, wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia z odrobiną podsypanej mąki. Blaszkę od tarty smarujemy masłem i oprószamy mąką, nadmiar wystukujemy odwracając ją do góry nogami. Delikatnie podnoszę papier i odwracam do góry nogami odrywając papier od ciasta. Przekładamy do formy. Jeżeli ciasto nam wyjdzie zbyt kruche, żeby wałkować kruszymy je do formy i dociskamy dłońmi, brzeg tak samo. Nakłuwamy ciasto widelcem. Dodatkowo, żeby ciasto nam nie urosło i nie zmieniło pozycji w formie, kładziemy na nie papier do pieczenia i posypujemy grochem/fasolą czy specjalnymi koralikami do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 min z obciążeniem, potem ok. 15min bez obciążenia. Pieczemy do ładnego zarumienienia i suchego patyczka. Wyjmujemy tartę i studzimy. Na przestudzony spód kładziemy krem i ozdabiamy owocami i mini bezikami. Część pokruszyłam. Możemy podawać z odrobiną domowego dżemu truskawkowego lub frużeliny.

    Krem:
    Śmietankę ubijamy z cukrem i mascarpone na sztywno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować