Tarta z gruszkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sprawdza się, gdy nie mam zbyt wiele czasu.

Składniki:

  • ● 250 g maki
    ● 125 g masła + do formy
    ● sól
    ● 3 łyzki cukru + do posypania
    ● łyzeczka cukru waniliowego
    ● jajko
    ● 5-6 małych gruszek
    ● 1-2 łyzeczki cynamonu
    ● cukier puder

Tarta z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło siekamy z mąką, zagniatamy z cukrami, szczyptą soli i jajkiem. Owijamy w folie i chłodzimy ok. 30 minut.
  • 2. Ciastem wypełniamy natłuszczona blaszkę na tarte. Układamy obrane i pokrojone w ósemki gruszki, wierzch posypujemy cynamonem i cukrem. Pieczemy 45-50 minut w 180 °C. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Notka redakcyjna

PP_03-2015

Komentarze

Podobne przepisy