Tarta paryska z truskawkami

0 (0 ocen)

Tarta jest pyszna, a to zasługa wspaniałego kremu paryskiego. Jej wykonanie jest dziecinne proste, polecam ją każdemu łasuchowi :)

Składniki:

  • Ciasto:
    2 żółtka,
    50 g cukru pudru,
    100g zimnego masła,
    150g mąki,
    Krem:
    250g śmietany kremówki,
    100g białej czekolady,
    2 łyżeczki masła,
    300g truskawek,
    listki mięty do dekoracji,
    starta biała czekolada do posypania

Tarta paryska z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta 1. Zimne masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem, dodaj żółtka i wyrób ciasto. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i włóż ją do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj w kształt koła i wylep nim formę do tarty o śr. 24cm. Formę posmaruj wcześniej masłem. Ciasto po nakłuwaj widelcem. Na tartę wysyp ceramiczne kulki lub groch i piecz około 15-20 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Do rondelka wlej kremówkę, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i masło. Podgrzewaj na małym ogniu aż czekolada się rozpuści, dokładnie wymieszaj, żeby powstała kremowa konsystencja. Lekko przestudzony krem wylej na tarte. Ciasto odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby krem mocno stężał. Na kremie wyłóż pokrojone w plasterki truskawki. Obsyp całość startą białą czekoladą i obłóż listkami mięty, smacznego!

Porady

Ciasto podawaj mocno schłodzone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy