Tarta lotaryńska

0 (0 ocen)

Przygotowanie trwa kilka chwil, idealna jako dodatek lub osobne danie.

Składniki:

  • 150 g mąki
    3 jajka
    75 g masła
    120 g szynki
    140 ml śmietany
    sól, pieprz

Tarta lotaryńska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i posiekane masło, wbijamy 1 jajko i szybko zagniatamy ciasto. Chłodzimy je ok. 30 min w lodówce, następnie wylepiając nim foremkę o średni. 22 cm . Podpiekamy 10 min w 200 st.
  • 2. Jajka ubijamy ze śmietaną i przyprawami, dodajemy pokrojoną w paski szynkę. Wylewamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 25 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy