Tagiatelle z kurczakiem, pieczarkami i białą orchideą.

0 (0 ocen)

Kiedy siedzę przy kolejnej filiżance dobrej kawy czy aromatycznej herbaty, a na dworze, jak to mówią "lepiej męża ani psa nie wypuszczać..."to zaczynam myśleć znowu o jedzeniu, o dobrym jedzeniu!

Składniki:

  • 10-15dag pasty tagiatelle
    20dag pieczarek
    1pierś z kurczaka
    1 cebula
    150ml śmietanki
    2 marchewki
    1 mała cukinia
    sól, pieprz
    olej

Tagiatelle z kurczakiem, pieczarkami i białą orchideą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastawić wodę na makaron, gdy zacznie wrzeć zacząć gotować na al dente.
    Pieczarki pokroić w plasterki, cebulkę w kosteczkę .Pierś z kurczaka w paski.
    Zrobienie tej potrawy nie powinno zająć nam więcej niż 20 minut.
    Cebulę pokrojoną w kostkę, przesmażyć, dodać pieczarki, chwilę poddusić i dopiero teraz posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć na talerz.
    Na patelni przesmażyć doprawione paski kurczaka, dodać pieczarki z cebulą, chwilę razem poddusić, podlać śmietaną 36%, zredukować.
    Marchewkę i cukinię blanszować
    Na talerz wyłożyć ugotowany makaron. Na wierzch, kurczaka z pieczarkami w sosie. Obłożyć marchewką i cukinią.
    Można posypać świeżo tartym parmezanem.

Porady

I tak mój kuchenny stół zaczyna być maltretowany. Wracam myślami do moich czasami niesamowitych podróży i wtedy uzbrojony w noże i chochelki zaczynam działać. Dzisiaj szybka, prosta ,sycąca i smakowita (ile tych przymiotników) potrawa o włoskich korzeniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy