Szyneczka w masali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę po umyciu kroimy ok. 2 cm plastry i lekko rozbijamy. Płaty szynki nacieramy solą zmiękczającą mięso i doprawiamy: papryką, masalą, pieprzem i majerankiem. Po szczypcie wszystkiego z jednej i drugiej strony. Na koniec obtaczamy w mące i smażymy na rumiano.
2.W garnku gotujemy litr wody, do wrzątku dodajemy ziele, pieprz i listek, przekrojoną cebulę i ząbki czosnku pokrojone w płaty, łyżeczkę soli.
3.Podsmażone mięso dodajemy do garnka z wrzątkiem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godziny.
4.Po tym czasie dodajemy ok. 2 łyżeczek masali, bulionetkę, doprawiamy solą i pieprzem według uznania dusimy jeszcze pół godziny.
Komentarze