SZYBKIE PUPLETY

0 (0 ocen)

Bardzo przydatne, gdy chcesz szybko i bardzo smacznie przyrządzić obiad nawet dla całej rodziny.

Składniki:

  • 1kg mieszanego mięsa mielonego
    40 dag ryżu (2 torebki)
    sól
    pieprz
    kostka rosołowa
    3 łyżeczki keczupu
    łyżka koncentratu pomidorowego
    2 łyżki mąki
    1/2 szklanki śmietany 18%

Szybkie puplety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotuj na półtwardo (ok. 15 minut). Ostudź.
  • 2. Ryż wymieszaj z mięsem mielonym; przypraw solą i pieprzem.
  • 3. Uformuj nieduże owalne pulpety.
  • 4. Do rondla wlej 1/2 litra wody, dodaj kostkę rosołową, zagotuj.
  • 5. Pulpety włóż do rondla i zagotuj do miękkości. (ok. 20 minut)
  • 6. Wyjmij pulpety. Do wywaru dodaj ketchup i koncentrat pomidorowy; wymieszaj.
  • 7. Mąkę roztrzep ze śmietaną; zagęść sos; zagotuj; przypraw solą, pieprzem, cukrem. Polej pulpety.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy