Szpinakowo-gryczane pierożki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ciepła przystawka do zupy krem; bardzo smakowały gościom...

  • 15 min

Składniki:

  • CIASTO:
    dwa opakowania ciasta francuskiego
    FARSZ:
    opakowanie mrożonego szpinaku ok 450 gr
    opakowanie sera sałatkowo-kanapkowego ok 250 gr
    woreczek kaszy gryczanej
    dwa ząbki czosnku
    biały pieprz
    imbir
    sól

Szpinakowo-gryczane pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić na patelni, odparować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić białym pieprzem, imbirem do smaku; przestudzić.
  • Szpinakowo-gryczane pierożki 2. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu z małą ilością soli; wystudzić.
  • Szpinakowo-gryczana pierożki 3. Wymieszać masę szpinakową z serem (mogą być grudki).
  • Szpinakowo-gryczana pierożki 4. Wymieszać masę szpinakowo-serową z kaszą gryczaną; doprawić do smaku solą; uważać by farsz nie był zbyt słony.
  • Szpinakowo-gryczana pierożki 5. Ciasto francuskie rozłożyć i pociąć na kwadraty - około 12 z jednego płatu ciasta; nałożyć na nie po łyżce farszu, zlepić w koperty.
  • 6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 stopni, piec pierożki do zrumienienia - około 15-20 minut (zależy od piekarnika).
  • Szpinakowo-gryczane pierożki 7. Podawać na gorąco do zup kremów lub towarzyszące sałatkom.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy