Pieczone gryczane pierożki

0 (0 ocen)

Alternatywa dla pasztecików. Pierożki są smaczne same, ale z barszczykiem smakują jeszcze lepiej.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    100 g masła
    200 g kwaśnej śmietany
    2 łyżki majonezu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka

    Nadzienie:
    100 g kaszy gryczanej
    100 g pieczarek
    1 cebula
    1 łyżeczka masła
    1 udko pieczone
    tymianek
    koper
    pieprz
    sól

    jajko do smarowania
    sezam lub czarnuszka do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone gryczane pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Masło utrzeć z solą i cukrem, dodać śmietanę, majonez, jajka. Miksować do połączenia składników. Dodać mąkę z proszkiem i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i na godzinę wstawić do lodówki.
  • Pieczarki 2. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
  • Kasza 3. Kaszę ugotować na sypko.
  • Mięso 4. Z udka zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości i pokroić.
  • Nadzienie 5. Wymieszać składniki nadzienia, dodać łyżkę świeżego lub mrożonego kopru. Do smaku doprawić pieprzem, solą i wymieszać.
  • Ciasto podzielone 6. Ciasto podzielić na 20 części. Wałkować małe placuszki na grubość 3-4 mm.
  • Formowanie 7. Na placuszki rozłożyć nadzienie i sklejać formując trójkąty.
  • Gotowe do pieczenia 8. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką lub sezamem. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor ok. 20 - 25 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować