Pieczone gryczane pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z solą i cukrem, dodać śmietanę, majonez, jajka. Miksować do połączenia składników. Dodać mąkę z proszkiem i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i na godzinę wstawić do lodówki.
2.Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
3.Kaszę ugotować na sypko.
4.Z udka zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości i pokroić.
5.Wymieszać składniki nadzienia, dodać łyżkę świeżego lub mrożonego kopru. Do smaku doprawić pieprzem, solą i wymieszać.
6.Ciasto podzielić na 20 części. Wałkować małe placuszki na grubość 3-4 mm.
7.Na placuszki rozłożyć nadzienie i sklejać formując trójkąty.
8.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką lub sezamem. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor ok. 20 - 25 minut
Komentarze