Szpinakowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zdrowy i smaczny deser :)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    szklanka mąki pszennej tortowej
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki oleju
    2 jajka
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
    230 gramów szpinaku rozmrożonego i rozdrobnionego
    Krem:
    500 ml śmietanki kremówki
    Ponadto:
    truskawki do dekoracji

Szpinakowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zmiksować z cukrem, następnie stopniowo dodawać olej cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Na sam koniec dodać odmrożony i odsączony szpinak, dokładnie wymieszać. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami i rozdzielić między nie ciasto. U mnie wyszło 15 babeczek - napełniłam je 2 czubatymi łyżeczkami masy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
    Góry babeczek ścinamy i kruszymy w miseczce. Ubijamy śmietanę kremówkę. Krem wykładamy na babeczki, obsypujemy pokruszonym ciastem i przyozdabiamy truskawkami.

Porady

Najlepiej smakują kiedy zostaną w lodówce na godzinę.

Komentarze

Podobne przepisy