Lekka i smaczna propozycja na letni obiad lub kolację :)
Składniki:
500 g mięsa mielonego w łopatki
Po jednej papryce czerwonej, zielonej i żółtej
1 cukinia
300 g małych pieczarek
300 g małych cebul, mogą być dymki
jajko
czerstwa bułka
natka pietruszki
przyprawa grillowa
sól, pieprz
zioła prowansalskie
wykałaczki
Szaszłyki z mięsa mielonego. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy i osuszamy. Papryki oraz cukinię kroimy na mniejsze kawałki (kształt dowolny)
2.Cebulki obieramy i kroimy na pół.
3.Pieczarki obieramy, odcinamy końcówki ogonków i pozostawiamy w całości
4.Bułkę namaczamy w mleku i odciskamy. Dodajemy ją do mięsa. Wbijamy 1 jajko, wsypujemy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. I wyrabiamy masę mięsną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i mieszamy. Z masy formujemy kulki.
5.Przygotowujemy wykałaczki. I nadziewamy po kolei składniki: papryka, cebula, kulka mięsna, pieczarka, papryka, kulka mięsna, cebula, cukinia, kulka mięsna, papryka. Szaszłyki posypujemy obficie ulubioną przyprawą grillową i grillujemy lub pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni 30 minut.
Komentarze