Szarlotkowe racuszki

0 (0 ocen)

baaardzo jabłkowe racuchy, które są słodkie, pomimo że nie zawierają prawie wcale cukru

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    pół do 3/4 szklanki mleka - zależy ile przyjmie
    jajko
    łyżka cukru waniliowego
    pół paczki drożdży suszonych
    4 duże jabłka
    garść rodzynek
    łyżka cynamonu

Szarlotkowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać wszystkie składniki oprócz jabłek i rodzynek i odstawić je do wyrośnięcia.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę ( nie tarkować!). Dodać do wyrośniętej masy razem z rodzynkami i wymieszać wszystko razem.
  • 3. Na rozgrzaną patelnię wylać odrobinę oleju. Placuszki wykładać łyżką (można sobie pomagać drugą, bo ciasto jest gęste) Smażyć na rumiano!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy