Szarlotka z sera i śliwek w grzankach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kromki czerstwej bułki ( bez skórki ) zanurzać w mleku i smażyć z obu stron na rozgrzanym na patelni tłuszczu. 1/3 ilości grzanek rozłożyć w brytfannie o dość wysokich brzegach. Ser zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać ser, kaszę; ucierać jeszcze 10 - 15 minut. Białka ubić na sztywną pianę, położyć na masie serowej i lekko wymieszać łyżką. Gotową masę wyłożyć na grzanki, przykryć następnie warstwą grzanek. Śliwki- umyte, pozbawione pestek i lekko osłodzone - ułożyć na grzankach, skropić masłem i posypać tartą bułką. Szarlotkę przykryć grzankami i zapiec około 45 minut w piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze