Szarlotka z sera i śliwek w grzankach

0 (0 ocen)

Receptura stara jak śwat

Składniki:

  • 2 bułki wrocławskie, 2 szklanki mleka, kostka masła, 500 kg sera twarogowego, 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki kaszy manny, 2 łyżki tartej bułki, 500 kg śliwek, cukier puder

Szarlotka z sera i śliwek w grzankach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kromki czerstwej bułki ( bez skórki ) zanurzać w mleku i smażyć z obu stron na rozgrzanym na patelni tłuszczu. 1/3 ilości grzanek rozłożyć w brytfannie o dość wysokich brzegach. Ser zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać ser, kaszę; ucierać jeszcze 10 - 15 minut. Białka ubić na sztywną pianę, położyć na masie serowej i lekko wymieszać łyżką. Gotową masę wyłożyć na grzanki, przykryć następnie warstwą grzanek. Śliwki- umyte, pozbawione pestek i lekko osłodzone - ułożyć na grzankach, skropić masłem i posypać tartą bułką. Szarlotkę przykryć grzankami i zapiec około 45 minut w piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy