Schab w sosie z szuszonych śliwek

4.49 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Większości z nas schab i suszone śliwki kojarzą się z faszerowaną pieczenią. Te wartościwe suszone owoce na tyle świetnie komponują się z różnego rodzaju mięsami, że warto wykorzystać je także np. do sosu. Dziś zapraszam na pyszny lekko słodki schab w sosie. Podany z ziemniakami albo puree i surówką nadaje się również na rodzinny obiad w większym gronie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -800 g schabu w plastrach
    -20 suszonych śliwek
    -1 duża cebula
    -1 ząbki czosnku
    -1 łyżeczka rozmarynu
    -1 łyżczka tymianku
    -2 łyżki masła
    -1 łyżka oleju rzepakowego
    -sól, pieprz
    -1/2 szkl. wody i 2 łyżki mąki (do zagęszczenia sosu)
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Schab w sosie z szuszonych śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, natrzeć solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzać masło. Obsmażyć schab z obu stron.
    Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać schab, zalać niedużą ilością wody (tak by schab był przykryty, ale nie pływał).
    15 śliwek drobno pokroić. Dodać do garnka razem z tymiankiem i rozmarynem. Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie, a warzywa i owoce zaczną się rozpadać (około 40-60 minut).
    Wyjąć mięso, sos zblendować lub przetrzeć przez sito. Włożyć mięso z powrotem, dodać pozostałe śliwki w całości. Gotować około 15 minut.
    Mąkę rozmieszać z zimną wodą. Dodać do sosu i dobrze wymieszać. Zagotować by sos zgęstniał.
    Podawać z ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować