Szarlotka z budyniem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.CIASTO KRUCHE:
Z podanych składników zarabiamy ciasto, następnie dzielimy na dwie części. Jedną umieszczamy na 30-40min. w zamrażalniku, natomiast drugą chłodzimy w lodówce.
2. JABŁKA:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do nich przyprawę do szarlotki i ewentualnie dosładzamy cukrem jeśli uznamy, że jabłka są za kwaśne.
3. BUDYŃ:
Z podanych składników gotujemy budyń.
4. PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA:
Do foremki wykładamy schłodzoną część ciasta i podpiekamy ją w piekarniku nagrzanym do 200"C ok.10-12min. Następnie wyjmujemy blaszkę z piekarnika i na ciasto wykładamy odciśnięte jabłka, zalewamy je gorącym budyniem. Z zamrażalki wyciągamy drugą część ciasta i ścieramy ją na tarce - pokrywając wierzch ciasta. Pieczemy w całości około 50-60min.
SMACZNEGO.
Porady
Po całkowitym wystygnięciu warto posypać ciasto cukrem pudrem.
Komentarze