Szarlotka z budyniem.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, stanowi rewelacyjny dodatek do popołudniowej filiżanki kawy. W mgnieniu oka znika z talerza.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    25 dag margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 łyżki śmietany 18%
    3 żółtka
    cukier waniliowy
    45 dag mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    MASA BUDYNIOWA:
    1 litr mleka
    5 łyżek cukru
    3 budynie waniliowe

    PONADTO:
    2-2,5 kg jabłek
    1/2 opak. przyprawy do szarlotki




Szarlotka z budyniem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.CIASTO KRUCHE:
    Z podanych składników zarabiamy ciasto, następnie dzielimy na dwie części. Jedną umieszczamy na 30-40min. w zamrażalniku, natomiast drugą chłodzimy w lodówce.

    2. JABŁKA:
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do nich przyprawę do szarlotki i ewentualnie dosładzamy cukrem jeśli uznamy, że jabłka są za kwaśne.

    3. BUDYŃ:
    Z podanych składników gotujemy budyń.

    4. PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA:
    Do foremki wykładamy schłodzoną część ciasta i podpiekamy ją w piekarniku nagrzanym do 200"C ok.10-12min. Następnie wyjmujemy blaszkę z piekarnika i na ciasto wykładamy odciśnięte jabłka, zalewamy je gorącym budyniem. Z zamrażalki wyciągamy drugą część ciasta i ścieramy ją na tarce - pokrywając wierzch ciasta. Pieczemy w całości około 50-60min.


    SMACZNEGO.

Porady

Po całkowitym wystygnięciu warto posypać ciasto cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy