Szarlotka Olgi

0 (0 ocen)

  • 35 min

Ten przepis lubię najbardziej. Piec ten deser nauczyłam się sama. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Idealny na poczęstowanie przyjaciół. :)

  • 35 min

Składniki:

  • Ciastko:
    3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    250g masła
    3 żółtka
    1 całe jajko

    Jabłka;
    2 kg jabłek
    12 łyżeczek cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka cynamonu

    Dodatki:
    Bita śmietana, ewentualnie lody.
    Cynamon
    Czekolada do dekoracji

Szarlotka olgi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę,
    dodaj cukier, cukier waniliowy oraz masło.
  • 2. Dodaj 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieć ciasto i podziel na 2 części.
  • 3. Całość posiekaj razem.
  • 4. Jabłka obierz ze skóry.
  • 5. Zetrzyj na tarce i podgrzej w garnku, dodając cukier, cukier waniliowy i cynamon.
  • 6. Jedną część rozwałkuj i wyłóż na blasze. Wyłóż jabłka. Na jabłka
    połóż ubite na sztywno białka z 1/4 szklanki cukru.
  • 7. Na wierzchu połóż drugą, rozwałkowaną część ciasta, lub pokruszoną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy