• ½ kg mąki
• 20 dag masła
• 20 dag cukru
• 2 żółtka
• Dwie łyżeczki proszku do pieczenia
• Cukier waniliowy
• ½ szklanki śmietany
• 80 dag jabłek
• cynamon
1.1. Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier zwykły i wymieszać.
2. Składniki posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i wyrobić ciasto.
3. Ciasto uformować, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 35 min.
4. Jabłka umyć, obrać i pokroić w plastry, owoce posypujemy cynamonem, smażymy na patelni ok. 10 min.
5. Do formy wkładamy ciasto, rozprowadzamy na całej powierzchni blachy, mus jabłkowy wykładamy na ciasto posypujemy cynamonem.
6. Drugą cześć ciasta trzemy na tarce i posypujemy po powierzchni placka.
7. Ciasto piec w piekarniku około 40 min w temperaturze 180 stopni.
Komentarze