Szarlotka

0 (0 ocen)

Dodatek galaretki nadaje cytrynowego smaku

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    250 g masła
    1 szkl c.pudru
    c.waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    4 żółtka

    Jabłka:
    1,5 kg jabłek
    1 galarekta cytrynowa

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąke, masło oraz c.puder razem posiekać. Dodać proszek, cukier waniliowy, jajka oraz żółtka.
    Szybko zarobić gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce min 2 h
    Podzielić na dwie części.
  • 2. Jabłka:
    Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Podlać odrobiną wody. Udusić.
    Do gorących jabłek dodać galaretkę w proszku.
  • 3. Jedną część ciasta rozwałkować i dać na dno formy. Na to dać jabłka. Na górę zetrzeć resztę ciasta
    Upiec w nagrzanym piekarniku
    Można wystudzone ciasto posypać c.pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy