Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest bardzo smaczne

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg jabłek
    250 g margaryny
    4 szklanki mąki pszennej
    1 1/2 cukru pudru
    2 opakowania galaretki jabłkowej lub cytrynowej
    5 żółtek
    1 jajko
    1 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
    tłuszcz do wysmarowania blaszki

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makę i margarynę siekaś przez ok 15 min. Jajko i żółtko ubić z cukrem. Do siekanej mąki dodać proszek do pieczenia. Wlewać ubite jajka i mieszać. Ciasto zlepić i wstawić na kilka minut do lodówki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wsypać galaretki i wymieszać. Ciasto schłodzone podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i ułożyć w wysmarowanej tłuszczem blaszce. Na ciasto wyłożyć jabłka i przykryć drugą częścią ciasta. Piec w temp. 170-180 stopni przez ok 40 min. Udekorować wdł. uznania.

Komentarze

Podobne przepisy